Šta je ADAS?

Advanced Driver Assistance Systems (napredni sistemu za asistenciju) obezbeđuju sigurnost i udobnost u vožnji. ADAS je dizajniran da uz pomoć svoje tehnologije izbegava sudare i nezgode, tako što će upozoriti vozača o potencijalnim opasnostima ili čak u slučaju opasnosti preduzima zaštitne mere i ako je potrebno preuzima kontrolu nad vozilom.
Neki od primera uključuju autonomno kočenje u slučaju opasnosti, kontrolisanje tempomata (kontrola brzine automobila), napuštanje trake, prepoznavanje pešača i saobraćajnih znakova…

ADAS Kalibracija

Da bi radio svoj posao ADAS se oslanja na različite senzore koji mu omogućavaju da “vidi” šta se dešava oko vozila. Najzastupljenije su kamere i ultrasonični senzori. Sistemi za upravljenje se takođe koriste za određivanje smera kretanja vozila. Neki sistemi uzimaju informacije od jednog tipa senzora, dok drugi kombinuju informacije od nekoliko senzora da bi stvorili što realniji “pogled” na situaciju u kojoj se vozilo nalazi.

Svaki put kada se neki deo vozila popravlje ili menja, uključujući prednje i zadnje staklo, potrebno je kalibrisati ADAS sisteme vezane za taj deo vozila.

Pogrešno kalibrisana kamera može da dovede do pogrešnih očitavanja i naposletku nesrećom!

Back to Top